Gama Dacia Extreme: Personalitate robustă şi spirit aventuros

Pentru Dacia, universul outdoor reprezintă o adevărată artă de a trăi aventura și activitățile în aer liber. Mai mult decât oricare altă gamă până acum, Gama Extreme, cu personalitatea ei robustă şi elementele de design specifice - de la culori, la detaliile din interior sau exterior şi materialele folosite, ne aduce şi mai aproape de spiritul aventuros al mărcii Dacia.


Am vrut să înţelegem care este povestea din spatele Gamei Extreme, cum a venit echipa de design cu ideile pentru noile culori şi elemente distinctive şi unde îşi găseşte inspiraţia, aşa că am stat de vorbă cu Dragoş Stuparu, Senior Designer Dacia.

 

Absolvent al Universităţii de Artă din Bucureşti, Dragoş a urmat cursuri de design grafic, pentru ca în următorii doi ani de masterat să se concentreze pe studierea designului industrial. Şi-a început cariera lucrând ca web designer şi grafician, iar în 2015 a început aventura la bordul Dacia, ca Designer Colour & Tream: pot spune că am crescut şi am evoluat odată cu brandul, ne spune Dragoş.

 

Drumul său ca designer Dacia a mers mână în mână cu evoluţia mărcii. A fost şi continuă să fie un drum plini de provocări. Evoluţia mărcii Dacia în ultimii ani este spectaculoasă, iar noi, designerii, trebuie să ţinem pasul cu toate transformările ei. Pe de o parte trebuie să inovam şi să venim mereu cu idei noi, ţinând cont în acelaşi timp de preferinţele clienţilor şi de tendinţele pieţiei în materie de design. În acelaşi timp, propunerile noastre trebuie să rămână accesibile din punct de vedere financiar, astfel încât să respecte promisiunea Dacia de a oferi mobilitate accesibilă.

 

Pentru început, am vrea să ne întoarcem în trecut şi să aflăm, Dragoş, care au fost primele tale proiecte ca Designer Dacia.

 

La început am fost implicat în proiecte de mai mici dimensiuni. Mă ocupăm de exemplu de design-ul unor modele de serie limitată sau de modele individuale. Aceste etape sunt importante pentru a înţelege procesul de producţie şi durata unui asemenea proces. Atunci când ne formăm ca designeri, începem de la modele individuale și creștem ușor, uşor, până când ajungem să vedem the big picture. Ajungem să înțelegem mai bine marca și evoluția modelelor – unde sunt acum și încotro se îndreaptă, astfel încât să fim coerenţi atunci când facem o propunere. Atunci când iei o decizie de design trebuie să ţii cont de ce se întâmplă pe toată gama şi să ştii care sunt consecinţele tehnice pe fiecare model în parte, pentru că altfel pot apărea incoerenţe strategice. 

dacia extreme designer
dacia design team
dacia designer

Cum te-a ajutat background-ul de designer grafic în jobul de la Dacia

 

Rolul meu este acela de Designer de culori şi materiale, iar studiul grafic mă ajută foarte mult la înţelegerea proporţiilor şi a combinaţiilor de culori, pentru că bazele sunt susținute de grafic design. Când am început, mă ocupam de lucruri mărunte, cum ar fi grafica pentru scaune, grafica pentru emblemă sau pentru stickerele exterioare, după care am progresat şi m-am ocupat de proiecte mai complexe. 

 

În prezent mă ocup de modele care se produc în serie și de game de modele noi, aşa cum este şi Gama Extreme. Acest nivel de echipare este prezent pe toate modelele noastre – Duster, Jogger, Sandero Stepway şi Spring, iar elementele de design specifice gamei care apar pe fiecare model sunt alese astfel încât să ţină cont de personalitatea modelului respectiv.

 

Care este povestea Gamei Extreme din punct de vedere Design

 

Gama Extreme a venit ca proiect în urmă cu aproximativ 2 ani, cerința fiind să aducem un plus de valoare modelelor actuale, cărora sa le oferim o varietate mai mare de opţiuni. După ce am primit proiectul, am pregătit aşa numitele mood board-uri, care ne ajută să înțelegem mai bine direcţia pe care urmează să mergem. Propunerea noastră a fost aceea a unei game cu o imagine şi mai robustă şi mai aventuroasă, care să fie inspirată din natură, să aibă cumva patina timpului şi să fie în acelaşi timp şi modernă - de aici a pornit totul.

dacia mood board

Filosofia Dacia este să folosim culori care se pot pierde în natură, astfel încât încercăm prin culorile propuse să nu afectăm vizual mediul înconjurător. De la formă, la culoare şi apoi la materiale, intenţia noastră este ca produsul final să fie un element uşor de integrat în natură.

 

În general, când facem o propunere de culoare, alegem un moment sau un aspect din natură pe care-l exploatăm. Când am creat noile culori ale gamei Extreme ne-am inspirat din pădurea carpatină - ne-am imaginat o dimineață în pădure, atunci când este ceaţă, iar totul este mai misterios, pare învăluit într-un abur uşor. De aici a venit inspirația pentru culorile de bază, green cedar şi brown copper. Intenția noastră este ca să folosim culori care să pună în valoare modelele create de designerii noștri de exterior, să dea viață formelor fără să atragă atenţia doar asupra lor - aceste culori ni s-au părut foarte potrivite şi din acest punct de vedere. 

dacia cars

Liniuțele care se regăsesc pe scaune sunt un alt element pe care l-am inclus pe mood board-uri. În acest caz, ne-am inspirat din industria textilă, acolo unde aceste elemente sunt folosite să întărească structura materialului. Noi le-am folosit pentru rolul lor vizual, pentru că sunt elemente grafice cu un impact vizual puternic.  

dacia materiale

Liniile topografice sunt folosite pe mai multe planuri, de la 2D la 3D. Avem elemente grafice simple pe forme plate. Pe snorkel, grafica se regăsește sculptată pe negativ, iar pe covorașe, liniile sunt extrudate - linii în relief care preiau o tehnică veche din sculptură, dar care pe aceste covorașe din cauciuc oferă un aspect mult mai modern. Inspirația noastră a venit de la hărţile topografica şi face legătura cu spiritul outdoor al gamei.

dacia extreme interior

Un alt element decorativ specific gamei Extreme este "Piping copper" (elemente tubulare) folosit pe scaune pentru a face legătura cu elementele decorative de aceeași culoare de la exterior şi interior. Pentru acest material ne-am inspirat din pantofii sport, pe care i-am şi inclus pe mood board, gândindu-ne că vom aduce astfel un plus de sportivitate gamei.

 

După ce trimitem mood board-urile către furnizori, primim mostre şi vedem cum arată împreună toate materialele, cum se potrivesc în realitate şi ce material se apropie cel mai mult de ceea ce ne-am imaginat.

dacia mostre material

Ce materiale au fost folosite în premieră pe gama Extreme

 

Ceea ce ne doream noi pentru Gama Extreme a fost să găsim un material care să fie ușor de curățat şi mult mai rezistent decât ceea ce am folosit la celelalte modele. Aşa am ajuns la Microcloud – un material ușor de întreţinut, care se curăţă rapid, iar petele nu se observă pentru că materialul are o granulaţie care-l face să pară camuflat. În acelaşi timp este rezistent la apă, nu lasă apa să treacă prin el. În plus, materialul are o micro-granulatie care spre deosebire de piele nu se lipeste de corp.

 

De asemenea, culoarea aceasta gri este special creată pentru a fi mai rezistentă la pete. Este prima dată când folosim Microcloud pe un model Dacia - pe dashboard, la Sandero Stepway şi Jogger, pe armrest la Duster, Jogger şi Sandero Stepway.

gama extreme interior

Printre alte elemente specifice gamei Extreme aş aminti logoul Emoussage - identitatea vizuală este adăugată prin presare, fără să adăugăm un alt material, păstrând astfel autenticitatea prin simplitate. De asemenea, aspectul exterior al roților, care sunt în nuanţa shiny black, întărind astfel ideea de outdoor.

dacia roata

 

Descoperă versiunile Extreme din Gama Dacia aici.