171 km parcurși, diferență de nivel de 10.042 metri: UTMB Mont-Blanc, cursa tuturor superlativelor!

parteneriat dacia utmb

Contactul cu natura și regăsirea a ceea ce este esențial: acestea sunt valorile care au adus împreună Dacia și UTMB World Series în cadrul unui parteneriat pe mai mulți ani. Sub emblema UTMB World Series, în întreaga lume se desfășoară 25 de probe de trail. Dintre acestea, una iese în evidență: Ultra-Trail Mont-Blanc, probă care dă fiori alergătorilor din toată lumea. Cu această ocazie, orașul Chamonix devine punctul de plecare într-o aventură unică și a unei experiențe fără egal, despre care vă povestim în cele ce urmează.

Youtube este dezactivat. Permiteți cookie-urilor să acceseze conținutul video.

În luna martie, Dacia a devenit partener tehnic oficial și partener auto exclusiv al probelor de trail europene și africane ale UTMB World Series. Acest sport care îmbină dragostea de natură, libertatea și dorința de auto-depășire numără tot mai mulți pasionați. UTMB World Series are 25 de probe desfășurate pe patru continente. În Franța, în fiecare an, elita mondială a acestui sport își dă întâlnire la Chamonix, unde peste 10 000 de alergători iau startul într-una din cele 8 curse ale faimosului Ultra-Trail Mont-Blanc.

 

Poză © UTMB Mont-Blanc - Pascal Tournaire

parteneriat dacia utmb

Această aventură extraordinară este înainte de toate o aventură interioară, o descoperire a forțelor proprii, fizice și mentale, și o ocazie de a petrece clipe unice, parcurgând trasee superbe în preajma celor mai frumoase piscuri și de a admira apusul în inima masivului Mont-Blanc. În același timp este o poveste împărtășită, o expresie a spiritului de solidaritate care se regăsește pe fiecare traseu parcurs, la toți alergătorii. Această probă, desfășurată pe o distanță de 171 km și care însumează o diferență de nivel de 10 042 metri produce emoții fiecărui pasionat. Este cursa tuturor superlativelor! Iată, transpuse în cifre, câteva caracteristici ale acestui periplu extraordinar!

parteneriat dacia utmb

3 țări traversate: Franța - Italia - Elveția

Cursa de trail oferă o ambianță unică în care nu există frontiere. UTMB Mont-Blanc traversează trei țări - Franța, Italia și Elveția – într-un decor alpin unic în lume. Punctul de start se află în Piața Triunghiului Prieteniei din Chamonix. Obiectivul? Trecerea linei de sosire după câteva zeci de ore, profitând de fiecare clipă petrecută în inima masivului Mont-Blanc.

parteneriat dacia utmb

O cursă de 171 km, o diferență de nivel de 10.042 m

Un drum de la Paris până la orașul normand Le Havre, echivalentul a patru curse de maraton, urcarea și coborârea de 33 de ori a treptelor Turnului Eiffel sau urcarea până la altitudinea de croazieră a unui avion cu reacție! Sunt cifre care provoacă amețeala? Sunt pur și simplu echivalentul distanței (171 km) și al diferenței de nivel (10 042 metri) ale acestei curse mitice, în care drumul  nu este niciodată pe teren plat.

parteneriat dacia utmb
parteneriat dacia utmb
parteneriat dacia utmb
parteneriat dacia utmb

François d’Haene, cvadruplu învingător al UTMB Mont-Blanc

Dintre cei 2 300 de alergători care s-au aliniat la startul ediției de anul trecut, 1 521 au încheiat cursa! Printre aceștia, un nume cu rezonanță în lumea curselor de trail: François d’Haene. Deja triplu învingător al probei, el a obținut al patrulea trofeu în 2021 cu un timp record de 20h 45m 59s. Timpul obținut a fost de două ori mai rapid decât al ultimului finalist, care a avut nevoie de 47h 47m 32s pentru a trece linia de sosire! Dar pasiunea nu se măsoară în ore.

parteneriat dacia utmb
parteneriat dacia utmb
parteneriat dacia utmb

Un start la care se aliniază elita mondială a curselor de trail: Kilian Jornet, Jim Walmsley, Thibaut Garrivier, Katie Schide, Audrey Tanguy, Mimmi Kotka…nume prestigioase ale unui sport unic în lume. 

 

Legendă poză - Pe concurenți îi așteaptă o probă de alergare montană care poate dura între 19 și 46 de ore / © UTMB Mont-Blanc - Franck Oddoux

parteneriat dacia utmb

73% procentul de ventilare cu oxigen

La 2.565 metri altitudine, Pasul Piramidelor de Calcar este punctul culminant al cursei. La acest nivel, procentul de ventilare cu oxigen în sânge este cel mai redus, de numai 73%. Cu mai mult de un sfert inferior capacității pulmonare de la nivelul mării. Respirați, încă nu am ajuns la linia de sosire!

parteneriat dacia utmb

… și un rucsac de 3 kilograme!

Înainte de a pleca în cursă, să trecem în revistă obiectele obligatorii: pahar de apă, două lanterne, telefon mobil, bandă elastică adezivă, pătură de supraviețuire… și alte echipamente care permit desfășurarea în siguranță a acestei aventuri excepționale. Și care trebuie purtate în spate de-a lungul întregii curse!

parteneriat dacia utmb

1492 – și start!

Dacă auziți la Chamonix celebrul extras din banda sonoră a filmului 1492: Conquest Of Paradise, semnată de Vangelis, înseamnă că vă aflați la linia de start a cursei UTMB Mont-Blanc. Sau, asemenea nouă, că sunteți acolo pentru a-i susține pe cei care participă la această aventură excepțională, în care imposibilul devine posibil. Să aveți un parcurs frumos și să ne revedem cu bine la linia de sosire!

 

Legendă poză - 2.300 de alergători, la startul unui parcurs montan de 171 kilometri / © UTMB Mont-Blanc - Laurent Salino

parteneriat dacia utmb