Sfaturi practice

 • Urmărește primele semne de uzură: o distanță de frânare mai lungă, vibrații în pedală la aplicarea frânelor sau scăderea reactivităţii pedalei
 • Pentru a păstra eficiența sistemului de frânare, verifică frânele o dată la doi ani sau la 30.000 km. Schimbă lichidul de frână o dată la patru ani sau la fiecare 120.000 km
 • Nu uita că tamburii de frână trebuie curățați la fiecare 60.000 km
 • Vei găsi detalii despre programul tău de întreținere în spațiul personal MY Dacia

Când se face întreținerea sistemului de frânare?

Sistemul de frânare trebuie întreținut pe toată durata de viață a vehiculului. Reparatorul agreat Dacia va ști să te sfătuiască cu privire la operațiunile de întreținere a sistemului de frânare, care include componente precum plăcuțe de frână, discuri, kituri de frână (ganituri spate) sau lichid de frână.

La fiecare revizie, Dacia Service verifică:

 • gradul de uzură al plăcuțelor de frână față și spate
 • etanșeitatea circuitului de frânare.

În carnetul de întreținere Dacia se preconizează înlocuirea lichidului de frână o dată la 4 ani sau în limita a 120.000 km. În orice situație, nu ezita să ceri sfatul profesioniștilor Dacia cu privire la sistemul de frânare al vehiculului tău.

În cazul semnelor de uzură, dacă observi următoarele avertizări sau semne te sfătuim să ceri imediat ajutorul rețelei Dacia care îți va propune o verificare a sistemului de frânare și îți va indica eventualele intervenții ce trebuie efectuate:

 • vibrații în pedală
 • cursa pedalei este anormală (dură, elastică, moale, lungă)
 • vehicul instabil (vibrații în volan, dificultăți la pornire și rulare)
 • frâne cu timp mare de răspuns
 • frânare bruscă, sacadată sau zgomotoasă
 • distanța de frânare mărită

De ce să întreții sistemul de frânare?

Siguranța ta la volan depinde în mod special de trei elemente: frâne, amortizoare și anvelope. Acestea formează un „triunghi de siguranță”. Când unul dintre aceste trei elemente este defect, siguranța ta nu mai este deplină.

Sistemul de frânare este primul element de siguranță activă al vehiculului tău. Dacă scade eficiența unuia dintre aceste elemente, performanțele sistemului de frânare scad. Astfel, este important ca fiecare element al acestui sistem să fie bine întreținut, cu scopul de a evita mărirea distanței de frânare. Pentru aceasta, experții din rețeaua noastră îți stau la dispozitie.

Ca să păstrezi vehiculul tău într-o stare bună, este important să utilizezi piese de origine Dacia, concepute pentru a menține nivelul de siguranță și performanță sistemului de frânare al vehiculului. La frânare, plăcuțele vehiculului tău pot atinge 700° C. Pentru a garanta performanțele și siguranța ta la acest nivel de temperatură, te sfătuim să folosești plăcuțele și discurile de origine Dacia.

Elementele de frânare supuse verificării

Sistemul de frânare, esențial pentru siguranța ta, este verificat separat în timpul inspecției tehnice.

Elementele sistemului de frânare supuse verificării sunt: frâna de serviciu, frâna de staționare, timonerie (cablu, tije de acționare), comanda frânei de staționare, pedala frânei de serviciu, frâna de mână, rezervor lichid de frână, cilindrul principal de frână, conducta frână, racord flexibil de frână, compensator, repartitor de frânare, placuță de frână, disc de frână, etrier, cilindru pistonas etrier, tambur de frână, asistență la frânare, conducte sistem de asistență la frânare, pompa asistentă la frânare, pompa suplimentară asistentă la franare (de urgență) și sistem anti-blocare roți.

Pentru a evita neplăcerile unei rechemări la control, nu ezita să verifici sistemul de frânare în rețeaua agreată Dacia sau să efectuezi o verificare tehnică prealabilă la oricare dintre reparatorii agreați Dacia.

Promoții service

Vino la Dacia Service și profită de oferte personalizate

Garanție, asistență și asigurare

Alege pachetele Dacia cu garanție extinsă, asistență și asigurare pentru a fi pregătit pentru orice situație