• Renault Group inaugurează un centru de simulare imersivă care va fi utilizat pentru concepția, validarea soluțiilor tehnice și dezvoltarea vehiculelor sale, inclusiv pe parcursul vieții de serie a acestora.
  • Amplasat într-o nouă clădire, dedicată, în cadrul complexului Renault Technocentre de la Guyancourt (Franța), acest centru regrupează majoritatea resurselor de testare digitală imersivă ale Renault Group, inclusiv ROADS, noul simulator de conducere imersivă, care este probabil cel mai performant din lume în acest moment.
  • Având dimensiuni excepționale, ROADS permite simularea conducerii „geamănului digital” al unui vehicul aflat în curs de dezvoltare, și testarea cât mai în avans posibil a diferitelor prestații dinamice ale acestuia, în special comportamentul sistemelor de asistență la conducere, în medii virtuale și hiper-realiste.
  • Alături de instrumentele de simulare imersivă de cel mai înalt nivel, Renault Group dispune de o expertiză unică în domeniu, care îi va permite să conceapă viitoarele generații de vehicule.

Guyancourt (Franța), Renault Group Technocentre, 6 Octombrie 2023 – Transformarea digitală a Renault Group și perspectiva apariției așa-numitului Vehicul Definit de Software (Software Defined Vehicle) impun o evoluție rapidă a mijloacelor de simulare folosite pentru dezvoltarea vehiculelor. 


După mai mulți ani de lucrări și o investiție de 26 milioane de euro, Renault Group a inaugurat la Technocentre, inima ingineriei Grupului, o clădire dedicată integral simulării imersive, care regrupează majoritatea mijloacelor și expertizelor sale în domeniu. Cu această ocazie, Renault Group a dezvăluit ROADS, noul simulator de conducere imersivă, probabil cel mai performant din lume în acest moment.

O clădire dedicată simulării digitale

Odată cu inaugurarea noii clădiri, cu o suprafață de 2 300 m², destinată exclusiv simulării conducerii și simulării imersive, Renault Group pune la dispoziția echipelor sale de inginerie un instrument de cea mai înaltă performanță, care va accelera procesul de dezvoltare a viitoarelor vehicule aparținând diferitelor sale mărci.

 

Gradul de precizie al simulării este atât de înalt încât permite reducerea considerabilă a costurilor de dezvoltare, diminuând nevoia de utilizare a prototipurilor fizice. 

 

Ca urmare a integrării așa-numitului „geamăn digital”, simularea este utilizată nu doar în fazele de dezvoltare ale unui nou proiect, ci și de-a lungul vieții de serie a vehiculului, permițând dezvoltarea și testarea în deplină siguranță a evoluțiilor tehnice ale acestuia. 

Renault Group, pionier al simulării digitale

De peste 25 de ani, Renault Group, creator al soft-ului de simulare SCANeR©, este unul dintre pionierii simulării digitale pentru testarea virtuală a performanțelor vehiculelor, definirea Interfețelor Om-Mașină (Human Machine Interfaces - HMI) și a ergonomiei acestora, validarea funcțiilor de siguranță sau studiul comportamentului șoferului. 

 

Datorită realității virtuale, inginerii pot „plonja” într-un mod realist în interiorul unui vehicul digital fără a mai fi nevoie să utilizeze prototipuri fizice, pentru a testa și valida elementele, prestațiile și sistemele de bord « concepute pe hârtie ».

 

Spre exemplu, pentru a evalua și valida performanța sistemelor de iluminat ale viitoarelor vehicule, inginerii nu mai trebuie să ruleze cu vehicule reale pe timp de noapte, simulatoarele permițând reproducerea cu fidelitate a modului în care farurile mașinii luminează în condiții de rulare nocturnă.

 

Renault Group a dobândit astfel o expertiză unică și a dezvoltat, în cooperare, numeroase simulatoare digitale și imersive. Odată cu progresele în domeniul tehnologic, aceste simulatoare au evoluat și sunt capabile să integreze tot mai mulți parametri (existența altor vehicule pe șosea, starea drumului, condiții meteo, reflexii de lumină pe parbriz…), precum și elemente legate de viața la bordul mașinii, cum ar fi datele fiziologice ale șoferului (starea de oboseală, nivelul de stres…).

Cu Roads, Renault Group duce mai departe limitele simulării imersive

Dezvoltând în cooperare cu AV Simulation un simulator de excepție, ROADS (Renault Operational Advanced Driving Simulator), Renault Group se află din nou în avangarda simulării imersive.

 

"Inaugurarea centrului nostru de inovație dedicat simulării imersive și noul nostru instrument, ROADS, reprezintă un pas înainte semnificativ în transformarea digitală a Renault Group. Într-un context în care vehiculele și tehnologiile de la bordul acestora devin tot mai complexe, simularea imersivă este un atu major care le va permite inginerilor noștri să creeze vehicule mai performante, în special în perspectiva apariției așa-numitului Vehicul Definit de Software - Software Defined Vehicle." 

Gilles LE-BORGNE, Director de Inginerie Renault Group.

 

Instalat într-o sală dedicată de aproape 1.400 m² și înaltă de 12 metri, ROADS poate primi un vehicul întreg în interiorul domului său, permițând astfel o imersiune atât digitală cât și fizică, de 360°.


Montat pe cricuri hidraulice și având posibilitatea de a aluneca pe șine de 25 metri x 25 metri, cu 90 de tone în mișcare și accelerații de 1G pe fiecare axă, ROADS reproduce în mod precis și fidel comportamentul dinamic al oricărui vehicul în orice condiții: tip de șosea,  densitate a traficului, interacțiuni cu alte vehicule, altitudine, condiții meteo, condiții de luminozitate, etc.


Cu ajutorul ROADS, inginerii pot evalua în orice moment al dezvoltării vehiculului comportamentul acestuia, performanțele, gradul de siguranță, sistemele de asistență la conducere pe un drum complet virtual sau reproducând fidel o șosea existentă. Posibilitățile sunt nelimitate.

Expertiza umană în serviciul simulării digitale imersive

Noul Centru de Simulare Imersivă al Renault Group dispune de 70 de ingineri.

 

O parte dintre aceștia lucrează în cadrul așa-numitei „Scenario Factory”, o adevărată uzină de scenarii care poate să reproducă digital o șosea reală, să creeze alta complet imaginară și chiar să le combine pe amândouă. 

 

Alți membri ai echipei lucrează la « construirea » geamănului digital, care reunește caracteristicile unui vehicul, simularea comportamentului său rutier, precum și cea a sistemelor sale de asistență la conducere și a soft-ului de bord.

 

Așa-numitele simulări « masive » realizate în Cloud supun geamănul digital la milioane de situații rutiere pentru a-l testa în toate condițiile posibile. Și pentru că percepția umană este indispensabilă, simulatorul imersiv ROADS va permite unor conducători reali să ia loc la bordul geamănului digital, pentru a dovedi faptul că modul de comportare al vehiculului aflat în faza de dezvoltare răspunde așteptărilor viitorilor clienți.

Despre Renault Group 

Renault Group se află în avangarda unei mobilități care se reinventează. Având o expertiză unică în domeniul electrificării și beneficiind de alianța sa cu Nissan si Mitsubishi Motors, Renault Group se bazează pe complementaritatea celor patru mărci ale sale – Renault, Dacia, Alpine și Mobilize, și propune clienților săi soluții de mobilitate durabile și inovatoare. Prezent în peste 130 de țări și având peste 111.000 de salariați, Grupul  a vândut 2,1 milioane de vehicule în 2022. Obiectivul său este cel al unei mobilități care să îi apropie pe oameni. Pregătit oricând să facă față provocărilor, atât pe șosea, cât și în competiție, Grupul este angajat într-o transformare ambițioasă și generatoare de valoare. Aceasta este centrată asupra dezvoltării de tehnologii și de servicii inedite, precum și a unei game de autovehicule competitive, echilibrate si electrificate. Preocupat de protejarea mediului înconjurător, Renault Group are ambiția de a ajunge la emisii zero de CO2 în Europa în 2040.

https://www.renaultgroup.com/en