O nouă companie globală pentru dezvoltarea, producția și furnizarea de grupuri motopropulsoare hibride avansate și cu emisii scăzute

  • Acordul Cadru prevede că Geely și Renault Group vor deține fiecare câte 50% din noua companie.
  • Aceasta își propune să devină lider al noilor generații de grupuri motopropulsoare hibride și cu eficiență sporită pentru a răspunde viitoarelor cerințe mondiale.
  • Inițiativa face parte din transformarea „Renaulution” a Renault Group și tranziția Geely către servicii inteligente de e-mobilitate.
  • Noua companie va deveni furnizor pentru multiple branduri la nivel mondial cu o gamă largă de motoare eficiente, inclusiv soluții electrificate.
  • În completare, noua companie va include 17 uzine producătoare de motoare și 5 centre R&D pe 3 continente, cu un număr de aproximativ 19.000 de angajați, deservind 130 de țări.
  • Noua structură a organizației, combinând o amprentă strategică și un model de business atractiv, va fi deschisă către noi parteneri la momentul oportun.

 

8 Noiembrie 2022, Hangzhou, Hong Kong SAR, China și Boulogne-Billancourt, Franța – Geely Holding Group (Geely Holding), Geely Automobile Holdings Limited (Geely Auto HK.0175) (denumită în mod colectiv mai sus drept “Geely”) și Renault Group au semnat un acord cadru permisiv pentru crearea unui nou lider global în dezvoltarea, producția și furnizarea de motoare hibride și termice de înaltă eficiență.

 

În cadrul acestui acord, Geely și Renault vor deține fiecare participații de 50% în noua companie.

 

În România, se intenționează ca entitatea specializată pe grupuri motopropulsoare să rămână în continuare Renault Mécanique Roumanie (RMR).

 

Această entitate este funcțională, are istoric, reputație, active, competențe, și un număr semnificativ de angajați, reprezentând astfel cea mai bună soluție în vederea atingerii obiectivului de a deveni lider în domeniul motoarelor cu combustie internă ICE și hibride.

 

Noua entitate va fi un furnizor global independent de soluții de sisteme de propulsie, producând următoarea generație de motoare hibride și dezvoltând tehnologii fără emisii de carbon și cu emisii scăzute, în cinci centre globale de cercetare și dezvoltare. La momentul lansării, se așteaptă ca noua companie să furnizeze soluții către mai mulți clienți industriali, inclusiv Renault, Dacia, Geely Auto, Volvo Cars, Lynk & Co, Proton, dar și Nissan și Mitsubishi Motors Company. În viitor, parteneriatul ar putea oferi tehnologii de propulsie și altor mărci.

 

Noua companie va opera în 17 uzine producătoare de motoare pe 3 continente, cu un număr de aproximativ 19.000 de angajați în total. Va avea o capacitate de producție anuală combinată de peste 5 milioane de motoare cu ardere internă, hibride, plug-in hibride și cutii de viteze și va deveni furnizor pentru 130 de țări și teritorii. Portofoliul comun al noii companii și amprenta sa regională va putea oferi soluții pentru 80% din piața globală de motoare termice.

 

Anunțul acestui acord coincide cu evenimentul Capital Market Day organizat de Renault Group la Paris cu scopul de a-și prezenta obiectivele financiare pe termen mediu și o serie de inițiative menite să-i accelereze transformarea.

 

Luca de Meo, CEO Renault Group: « În contextul în care Renault Group își accelerează transformarea în cadrul planului strategic Renaulution, ne bucurăm de încheierea unui acord de parteneriat ambițios cu Geely pentru a continua să dezvoltăm tehnologiile pentru motoare termice și hibride care vor rămâne elemente esențiale ale lanțului de aprovizionare din industria auto în deceniile viitoare. Vom fi astfel în măsură să oferim grupuri motopropulsoare și soluții electrificate de vârf pentru numeroase mărci auto din întreaga lume, deschizând astfel potențialul de piață al acestei tehnologii cu emisii scăzute de carbon. »

 

Eric Li, președinte al grupului Geely Holding: « Acordul încheiat azi cu Renault Group va duce la crearea unui lider mondial în domeniul tehnologiilor hibride, cu scopul de a furniza soluții avansate și de înaltă eficiență energetică constructorilor auto din întreaga lume. Suntem nerăbdători să lucrăm cu Luca de Meo și echipa sa Renault pentru a transpune acest parteneriat în realitate. Acest acord are la bază angajamentul nostru de a profita de expertiza tehnologică și de portofoliul de mărci al grupului nostru pentru a continua demersurile în domeniul dezvoltării durabile și al creării de valoare în beneficiul clienților. »

 

Noua societate va fi deschisă pentru noi parteneri și acționari, atrași de oportunitatea de a contribui la dezvoltarea de ecosisteme cu emisii scăzute sau zero în lanțul de aprovizionare al industriei auto.

 

Acest acord cadru ar urma să conducă la finalizarea proiectului în 2023. Mai multe informații despre noua entitate vor fi comunicate în lunile următoare.

Despre Zhejiang Geely Holding Group

Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding) este un grup auto care deține mai multe mărci internaționale celebre și ale cărui activități acoperă întregul lanț de valoare al industriei auto, de la cercetare și dezvoltare, până la producție, vânzări și activitatea post-vânzare.
Fondată în 1986 de Eric Li, președintele companiei, în orașul Taizhou din provincia chineză Zhejiang, Geely Holding a început activitatea în domeniul auto în 1997, sediul său actual fiind în orașul Hangzhou. Geely Holding dispune de un portofoliul larg de mărci printre care Geely Auto, Lynk & Co, ZEEKR, Geometry, Volvo Cars, Polestar, Lotus, London Electric Vehicle Company, Farizon Auto și Cao Cao Mobility.

 

În anul 2021, Geely Holding a vândut peste 2,2 milioane de vehicule în întreaga lume, din care 698.693 de către Volvo Cars și 1.328.029 de către entitatea cotată de Geely Auto Group la bursa din Hong Kong.

 

Geely Holding are peste 120.000 de angajați în întreaga lume și figurează, de 10 ani, în clasamentul Fortune Global 500.

 

Despre Geely Automobile Holdings

Geely Automobile Holdings Limited ("Compania" și filialele sale, împreună constituind "Grupul") (cod bursier SEHK : 175) este un constructor auto specializat în dezvoltarea, fabricarea și vânzarea de vehicule de persoane.

 

Majoritatea vânzărilor sunt realizate pe piața chineză dar în ultimii ani ponderea exporturilor a crescut constant. Grupul dispune de uzine de fabricație în diferite regiuni ale Chinei continentale și dispune de peste 40.000 de angajați.

 

Compania este cotată la Bursa din Hong Kong Limited ("SEHK") și face parte din indicele Hang Seng din 2017. Acționarul de control al companiei este grupul Zhejiang Geely Holding.

Despre Renault Group

Renault Group se află în avangarda unei mobilități care se reinventează. Având o expertiză unică în domeniul electrificării și beneficiind de alianța sa cu Nissan și Mitsubishi Motors, Renault Group se bazează pe complementaritatea celor 4 mărci ale sale - Renault – Dacia – Alpine și Mobilize – și propune clienților săi soluții de mobilitate durabile și inovatoare. Prezent în peste 130 de țări și având peste 170.000 de salariați, Grupul a vândut 2,7 milioane de vehicule în 2021. Obiectivul său este cel al unei mobilități care să îi apropie pe oameni. Pregătit oricând să facă față provocărilor, atât pe șosea cât și în competiție, Grupul este angajat într-o transformare ambițioasă și generatoare de valoare. Aceasta este centrată asupra dezvoltării de tehnologii și de servicii inedite precum și a unei noi game de vehicule competitive, echilibrate și electrificate. Preocupat de protejarea mediului înconjurător, Renault Group are ambiția de a ajunge la emisii zero de CO2 în Europa în 2040.

www.renaultgroup.com