• Renault Group și Geely semnează un acord de parteneriat (joint venture), fiecare deținând un pachet de 50% din noua companie care își propune să devină lider pentru următoarea generație de grupuri motopropulsoare termice, hibride și cu emisii reduse, pentru a satisface cererea globală în anii următori.
 
  • După cum a anunțat, pe 2 martie 2023, în urma scrisorii de intenție semnate între Aramco, Geely și Renault Group, Aramco are în vedere o investiție strategică în această nouă companie.
 
  • Noua companie va cuprinde 17 fabrici de motoare și transmisii mecanice și 5 centre de cercetare și dezvoltare repartizate pe 3 continente, cu 19.000 de angajați, într-o organizație autonomă, structurată pentru a oferi soluții mai multor producători, cu un model economic atractiv deschis către noi parteneri.
 
  • Societatea joint venture va fi controlată în comun de Renault Group și Geely. 
 
  • Compania își propune să producă până la cinci milioane de transmisii și motoare cu ardere internă, hibride și hibride plug-in pe an. Va furniza mai multor producători din întreaga lume o gamă completă de sisteme de propulsie avansate.
 
  • Încheierea tranzacției este programată pentru a doua jumătate a anului 2023 și rămâne supusă condițiilor obișnuite pentru acest tip de tranzacție, în special a aprobării autorităților de concurență și a celor responsabile cu verificarea investițiilor străine.

 

Hangzhou, Hong Kong SAR, China si Boulogne-Billancourt, France – 11 iulie, 2023 – În urma acordului-cadru anunțat în noiembrie 2022, Geely Holding Group (Geely Holding), Geely Automobile Holdings Limited (Geely Auto HK.0175) (denumită în mod colectiv mai jos „Geely”) și Renault Group au semnat astăzi un acord de parteeriat (joint venture) 50/50 pentru a crea o nouă companie de motoare și transmisii, cu obiectivul de a deveni lider mondial în dezvoltarea, producerea și furnizarea celor mai bune sisteme de propulsie hibride și termice de ultimă generație.

 

Aramco, după ce a semnat o scrisoare de intenție cu Renault Group și Geely pe 2 martie 2023, are în vedere o investiție strategică în această nouă companie. Investiția Aramco ar sprijini creșterea companiei și ar contribui la cercetarea și dezvoltarea soluțiilor de generație următoare de combustibil sintetic și hidrogen. Combustibilii sintetici, inclusiv e-carburanții și hidrogenul, fac parte din soluția de decarbonizare a industriei auto, inclusiv pentru vehiculele echipate cu motor cu ardere internă aflate în circulație astăzi.

 

Societatea joint venture va fi administrată în comun de Renault Group și Geely, cu un consiliu de administrație compus în mod egal din reprezentanți ai fiecărei părți, responsabil de formularea și executarea principalelor strategii și de stabilirea direcției  noii companii. Organizarea inițială va asigura continuitatea afacerii cu două centre operaționale responsabile de operațiunile respective: Madrid pentru Renault Group și Hangzhou Bay pentru Geely. O echipă de management își va derula activitatea la sediul noii companii, care se așteaptă să fie înființată în Marea Britanie, pentru a consolida operațiunile, a dezvolta sinergii și a stabili direcția strategică.

 

Renault Group și Geely vor transfera proprietatea intelectuală către centrul lor operațional respectiv, pentru a fi autonomi în dezvoltarea viitoarelor tehnologii de propulsie capabile să răspundă tuturor așteptărilor pieței. Portofoliul de produse complementare și amprenta regională a noii companii ar putea oferi soluții pentru 80% din piața globală de motoare cu ardere internă și motoare hibride. De la lansare, noua companie ar trebui să aprovizioneze mai mulți clienți industriali, inclusiv Renault Group, Geely Auto, Volvo Cars, Proton, Nissan, Mitsubishi Motors Company și PUNCH Torino. Compania va putea oferi soluții complete de propulsie producătorilor auto terți și va putea saluta orice parteneriat pentru a extinde acoperirea lanțului valoric.

 

Sub rezerva legilor și reglementărilor aplicabile, Renault și Geely Auto vor încheia un acord pe termen lung de aprovizionare cu motoare cu ardere internă, hibride și hibride plug-in pentru autoturismele lor. În plus, Renault va cumpăra de la această societate joint venture sisteme de propulsie pentru vehiculele comerciale ușoare și serviciile de dezvoltare de baterii hibride.

Luca de Meo, CEO Renault Group:

« Confruntat cu provocările actuale din domeniul auto, nimeni nu poate pretinde că are toate soluțiile pe cont propriu. Pentru a oferi inovații revoluționare, este necesar să unim abilitățile și atuurile. În cursa pentru decarbonizarea industriei auto, nu există timp de pierdut și trebuie să gândim și să acționăm diferit. Astăzi, suntem mândri să ne unim forțele cu o companie extraordinară precum Geely pentru a crea un jucător nou, capabil să facă față provocării, să schimbe jocul și să conducă drumul în tehnologiile motoarelor cu ardere internă, cu emisii foarte scăzute. Aș dori să-i mulțumesc lui Eric Li Shufu pentru încrederea acordată: acum suntem pregătiți să mergem mai departe! »

 

Eric Li, Geely Holding Group Chairman, a declarat:

« Suntem încântați să pornim în această călătorie pentru a deveni lider global în tehnologii hibride, oferind soluții cu emisii scăzute producătorilor de automobile din întreaga lume. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Luca de Meo și echipa sa. Prin acest acord, ne reiterăm angajamentul de a ne valorifica expertiza în tehnologie și portofoliul de mărci la nivel de grup pentru a deschide calea pentru o dezvoltare mai durabilă și a crea valoare care va îmbunătăți experiența clienților. » 

 

Despre Renault Group 

Renault Group se află în avangarda unei mobilități care se reinventează. Având o expertiză unică în domeniul electrificării și beneficiind de alianța sa cu Nissan si Mitsubishi Motors, Renault Group se bazează pe complementaritatea celor patru mărci ale sale – Renault, Dacia, Alpine și Mobilize, și propune clienților săi soluții de mobilitate durabile și inovatoare. Prezent în peste 130 de țări și având peste 111.000 de salariați, Grupul  a vândut 2,1 milioane de vehicule în 2022. Obiectivul său este cel al unei mobilități care să îi apropie pe oameni. Pregătit oricând să facă față provocărilor, atât pe șosea, cât și în competiție, Grupul este angajat într-o transformare ambițioasă și generatoare de valoare. Aceasta este centrată asupra dezvoltării de tehnologii și de servicii inedite, precum și a unei game de autovehicule competitive, echilibrate si electrificate. Preocupat de protejarea mediului înconjurător, Renault Group are ambiția de a ajunge la emisii zero de CO2 în Europa în 2040.

https://www.renaultgroup.com/